Ruokavalio ja liikunta kulkevat käsi kädessä

Ruokavaliolla voi tehdä suuria muutoksia oman kehonsa painoon ja etenkin karppauksen kohdalla tulokset ovat olleet suorastaan huikeita. Monet ovat jättäneet ylimääräiset hiilihydraatit ruokavaliostaan ja korvanneet ne luonnollisilla rasvoilla, kasviksilla ja proteiinilla. Karppauksen tai vähähiilihydraattisen ruokavalion toimivuudesta kertookin vauhdikkaasti putoava paino, ihon, hiusten ja kynsien kunnon paraneminen sekä yleisen hyvinvoinnin kohentuminen. Vaikka pelkkä ruokavalio voi jo itsessään tehdä näin suuria muutoksia, liikunta on aina hyvä ruokavalion kaveri. Liikunta ja toimiva ruokavalio huolehtivat yhdessä siitä, että pysyt terveenä ja aktiivisena pitkään. Liikunta myös lisää hormonituotantoa ja kiihdyttää aineenvaihduntaa, joten se auttaa esimerkiksi silloin, kun ainoa mielessä pyörivä asia on iso karkkipussi tai rasvainen pizza.

Millaista liikuntaa karppaaja sitten voi harrastaa? Vastaus on hyvin yksinkertainen: Ihan mitä vain kokee mieleisekseen. Vaikka monet puhuvatkin raskaan liikunnan lisäävän hiilihydraattien tarvetta, on totuus se, että karppaaja pärjää esimerkiksi salilla siinä missä kuka tahansa muukin. Karppausta aloittaessa hiilarivaje tuntuu vetämättömyytenä ja saattaa aiheuttaa päänsärkyä, mutta alun jälkeen olo helpottaa ja liikunta onnistuu mainiosti matalillakin hiilihydraateilla. Jos ylipainoa on lähtöön kovasti ja aktiivisuutesi on ollut hyvin vähäistä, kannattaa aloittaa kevyesti vaikka lyhyillä kävelylenkeillä. Kropan keventyessä ja olon parantuessa alkaa aktiivisuuskin pikkuhiljaa nostaa päätään ja liikkuminen helpottuu. Mikäli olet aiemmin inhonnut liikuntaa, saatatkin yhtäkkiä huomata nauttivasi siitä.

Jos olet aiemmin ollut kova penkkiurheilun ystävä ja veikkaus urheilu on ollut lähellä sydäntä, olisi ehkä hauska ajatus suunnata sohvalta tutun lajin pariin kokeilemaan, miltä tuntuu ruudun toisella puolella. Jos veikkaus jääkiekko tai jalkapallo ovat olleet intohimosi, ehkä paikkakunnaltasi löytyy esimerkiksi aikuisten jalkapallo- tai jääkiekkokoulu, jossa pääset tositoimiin. Voit myös napata kaverin mukaan ja suunnata salille. Kuntosaleilla voi käydä joustavasti mihin aikaan päivästä tahansa ja useimmilla saleilla toimii myös palveleva personal trainer, joka auttaa sinua treeniohjelman kokoamisessa kuntosi, ruokavaliosi ja tavoitteidesi mukaiseksi. Vaihtoehtoja on niin monta kuin on ihmisiäkin. Sinä itse päätät, mikä laji sopii sinulle.

Ruokavaliomuutos ja liikunnan lisääminen on askel kohti kokonaisvaltaista elämäntapamuutosta. Ole kärsivällinen, kuuntele kehoasi, nuku ja juo vettä tarpeeksi. Älä yritä saada kaikkea kerralla, vaan kohenna elämänlaatuasi pala kerrallaan ja tee työtä pitkällä tähtäimellä. Sinä olet oman elämäsi tärkein ihminen, joten kaikki mitä teet hyvinvointisi eteen, kannattaa tehdä huolellisesti.

Olen ollut kaksi kertaa vähähiilarisella ja molemmilla kerroilla painoa lähti tosi mukavasti. Mutta. Joku siinä ruuassa alkaa tökkimään niin, että yritys tyssähtää aina parin viikon jälkeen. Liekö vika mielikuvituksessa, mutta vhh-ruokavalio käy yksitoikkoiseksi varsin pian., yritetty on @ Olotila


© Karppaaja.com 2024.
Kertomuksia, kokemuksia ja uutisia ns. vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta.